(65) Pa casolà

DITA POPULAR 65: EL PA NO TÉ CAMES I FA CAMINAR


Aquesta és una recepta per fer pa casolà, sense pastar i sense fer servir massa mare.
S'ha de fer en dos dies, el primer es prepara la massa i el segon es fa el pa. És senzilla de fer.

INGREDIENTS: 
- 350 grs. de farina (que no sigui de rebosteria, sinó qualsevol altra)
- 240 grs. d'aigua
- 7 grs. de sal
- 1 cullerada de postres de llevat sec



PREPARACIÓ:
Primer dia (elaboració de la massa)
Es dissol el llevat en l'aigua. Després es posen tots els ingredients en un bol i es barregen bé (es pot fer amb les mans o també amb una cullera)

Una vegada barrejat es deixa 10 minuts que reposi, tapat amb un drap.

Sense treure-ho del bol, s'estira la massa i es plega sobre sí mateixa. S'espera un quart d'hora.

Es repeteix l'operació (estirar la massa i esperar un quart d'hora)

Després es tapa el bol amb el drap i es posa a la nevera. L'endemà la massa ja estarà fermentada i pastada, inflada i llesta per fer-ne el que vulguis. Amb la massa que hem fet amb aquestes quantitats podem fer:

- 2 pizzes
- 1 barra de xapata gran
- 2 barretes
- Si es vol fer per exemple un pa de pagès gran, es multipliquen per 3 les quantitats.

Segon dia (elaboració del pa)
Traiem la massa de la nevera.

Dividim la massa en dues parts allargades i iguals a sobre del marbre de la cuina, que prèviament haurem enfarinat.

Posem les dues masses sobre un full de paper de forn. A cada una hi fem 2 o 3 talls transversals. Les deixem una hora i mitja a temperatura ambient.

Quan estiguin inflades i esponjoses, estaran llestes per fornejar.

S'escalfa el forn a 250ºC, amb la safata del forn a dins i un recipient a dins de metall (on posarem una mica d'aigua per aportar humitat).

Quan el forn estigui calent s'hi posen les barretes amb el paper de forn a la safata. S'afegeix un got d'aigua al recipient.

Al cap de 10 minuts, traiem el recipient de l'aigua i baixem la temperatura a 220ºC

Ho deixem uns 20 o 25 minuts més, depenent de si ho volem amb més o menys crosta



Comentaris